Enter your email address to get the latest promotions and events.

 signup

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Local Time: 1:01 PM, Monday, Jun 26th 2017
Arrival:
Departure:
Adults:                 Child:
           
Access codes:
More Options
Posted: 27 Sep 2010
Anonymous

It's my second time staying in this hotel and I would really come back for the third time. Stayed i...

Posted: 27 Sep 2010
Anonymous

The Grand Bluewave offers decent apartment-style rooms at very reasonable rates. The Hotel is ideal...

Read All



Privacy Policy

Grand BlueWave Hotel Johor Bahru 

 

                                                                                                          PRIVATE & CONFIDENTIAL

 

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 – NOTICE AND CHOICE


Notice and Choice Principles

In accordance with the Personal Data Protection Act (‘the Act’) which became enforceable on 15th November 2013 to regulate the processing of personal data in commercial transactions, Grand BlueWave Hotel Johor Bahru and/or its subsidiaries/ associate companies/ related companies/ entities, whether related or associated now or at a future date (hereinafter collectively referred to as ‘the Company’; ’the Hotel’; ‘we’; and/ or ‘our’) is committed to ensure complete compliance with the Act.

We hope this Notice gives you, as a Hotel Guest or Visitor/ potential Guest or Visitor, a good understanding on how we handle personal data that we collect, process and store in the Company. This document is also intended to give you, as a data subject, knowledge on how you can control our disclosure of such data.

For the purpose of this notification, the meaning assigned to the word ‘Hotel Facilities and Services’ would include as follows:

Guests Rooms, Seminar Halls, Food & Beverages outlets, Gym, Swimming Pools, Rest Rooms, Business Centre, convenient shop and any other facilities and services as provided currently and in future.

We are processing your personal data
The Company needs to collect and process your personal data for purposes of executing a contract to which you are/ maybe a party to, in order to generally perform the following:
       (i)         manage your role as a Guest or visitor of the Hotel; or
       (ii)        manage your role as a potential Guest or visitor of the Hotel.

Generally, your personal data that we collect and process, include, but not limited to:

  1. information collected when you fill in or update your information with us, which may include personal data such as your Name, Nationality, Address (residential and business), Passport No., NRIC Number (Old & New), Date of Birth, Race, Sex, Contact Numbers (Home, Office, Mobile, Fax), E-mail Address, Occupation, Company, Vehicle No. Copy and details of credit card, CCTV recording of you in our premises;
  2.  the contents of all documents submitted to us; and
  3.  any messages or comments you submit to us in whatever manner, which may include personal data such as name, email address and telephone number.

How do we use your data?
Generally, the Company will be using your personal data to discharge its obligations as your Hotel Service
provider at the Hotel. Specifically, the purpose for which your personal data may be used and further processed
includes, but not restricted to, the following:

  1. to verify and process personal data or responding to requests such as hotel bookings, processing bills and payments, restaurants reservations and other requested goods and services and/or activities;
  2. to facilitate special requirements such as those relating to any disability or medical condition which may affect the chosen arrangements and any dietary restrictions which may disclose the hotel guests’ religious beliefs.
  3. performing customer support and services such as promotional offers, hotel rates proposals, newsletters, credit card payment processing and/or guest surveys
  4. fulfil contractual obligations to the hotel guests, anyone involved in the process of making the hotel guests travel arrangements (e.g. travel agents, group travel organisers and your employer) and vendors (e.g. credit card companies, airline operators and other loyalty programmes);
  5. to communicate with the hotel guests via SMS, phone call, email, fax, mail and/or any other appropriate      communication channels;
  6. to notify the hotel guests of any changes to our products, goods, facilities, services and/or loyalty programmes which may affect the hotel guests via SMS, phone call, email, fax, mail and/or any other appropriate communication channels;
  7. the hotel guests’ participation in lucky draws and contests conducted by us or on our behalf;
  8. public disclosure and use of the hotel guests’ personal data, images, photographs, voice and video recording for publicity purposes without payment or compensation if the hotel guests become a winner in a contest;
  9. to maintain our own accounts and records;
  10. the use of CCTV systems for crime prevention;
  11. to enforce contractual and legal rights and obligations; and
  12. to meet legal and regulatory requirements.

(Hereinafter collectively referred to as the “Purposes”)

 

Other than what is stated above, we will not use your personal data for any other purpose unrelated to your role as a Guest or Visitor of the Hotel.

Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from the Company, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “unsubscribe” option provided in the Company’s email blasts / SMS blasts or you may contact the Company at the details provided below:

Designation      : Public Relations Manager
Phone Number  : 07-221 6666
Fax Number      : 07-221 0514
E-mail address  : info@grandbluewavejb.com.my


How is your data collected?
Most, if not all, of your personal data was obtained from you, either from the following sources or from any other information you provided:

  • Reservation Form;
  • Sales Form;

In some instances, your personal data may have been obtained from external sources including, but not restricted to the following:

  • Reference Checks / Verification Source (personal or private);
  • Third party service providers and any other future third parties in relation or incidental to the above.

Your Rights
You may request access to and request correction of your personal data. In order to exercise your rights, you will have to submit the following form:

Request for Access/Update of Personal Data Form

You may obtain a copy of this form from:

Designation      : Public Relations Manager
Phone Number  : 07-221 6666
Fax Number      : 07-221 0514
E-mail address  : info@grandbluewavejb.com.my

Any request to exercise your rights shall be administered as per the Act. Please be informed that pursuant to the Act, your request may be rejected in certain circumstances permitted under the law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risk to your or another person’s privacy.

We reserve the right to impose a reasonable administrative fee for access of your Personal Data by you as permitted under the Personal Data Protection Act.

To whom we may disclose your information
Your personal data will be kept confidential but it may be provided or disclosed to third parties for the purposes stated above. Whilst we do not disclose your information to any third parties unless it is within the ambit of permitted disclosures under prevailing laws/guidelines and/or you have consented to such disclosure, we may disclose your information to the categories of parties as listed below (not restricted to):

  1. Related companies, affiliates, consultants, accountants, auditors, lawyers, advisors, contractors, vendors or service providers to provide customer support and services to you such as promotional offers, hotel rates proposals, newsletters, credit card payment processing, your participation in lucky draws and contests and/or guest surveys.
  2. Were required by law, legal processes, queries from the relevant authorities and/or matters relating to life, death, security, health or property of an individual or corporation. 
  3. The general public by publishing the hotel guests’ personal data, images, photographs, voice and video recording for publicity purposes without payment or compensation if the hotel guests become a winner in a contest.

We will ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect or maintain confidentiality of your information that we may disclose to them.

Limiting the processing of personal data
Although, as stated above, we only process your personal data for purposes related to manage your role as guests or visitors with us, in the event, your personal data is being processed for other purposes (with your consent), you have a right to request us to stop such processing. You may exercise this right by contacting the Officer aforementioned. This right extends to stopping the processing of your personal data which relates to the personal data of other persons.

Provision of Information
As a guest or visitor, you have the right to decide what information that you wish to provide. However, please be informed that all the information that we request for, as stated above, are mandatory information for us. In the event if you choose not to provide and/or fail to supply us with such personal data, we will not be able to perform the following:
       (i)         manage your role as a Guest or Visitor the Hotel; or
       (ii)        manage your role as a potential Guest or visitor of the Hotel.

Accordingly, if you decide not to provide the mandatory information to us, please note that it may necessarily mean that your application or request to the Company may not be accepted/ acted upon and/or the Company will not be able to provide the full range of services/ facilities.

The Company reserves the right to review and/or amend this Notice from time to time and will communicate such changes along with the updated Policy on the Company’s website, and/or other appropriate communication means as may be determined by the Company.

Nothing in this Notice shall limit the rights of the Hotel its Guests or Visitors under the Personal Data Protection Act 2010.

 

Grand BlueWave Hotel Johor Bahru


                                                                                         SULIT & PERSENDIRIAN


AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 – NOTIS DAN PILIHAN

Notis dan Prinsip-prinsip Pilihan
Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi (‘Akta berkenaan’) yang telah berkuat kuasa pada 15hb November 2013 untuk mengawal pemprosesan data peribadi mengawal pemprosesan data peribadi dalam transaksi-transaksi komersil, Grand BlueWave Hotel Johor Bahru dan/atau anak-anak syarikat/syarikat-syarikat sekutu/ syarikat-syarikat yang berkaitan / entiti-entitinya, sama ada yang berkenaan atau berhubung kait pada waktu kini atau di masa akan datang (selepas ini dirujuk sebagai ‘Syarikat’ secara kolektif; ‘Hotel’; dan/ atau ‘kami’) adalah komited untuk memastikan pematuhan yang sepenuhnya dengan Akta berkenaan.

Kami harap Notis ini dapat memberikan kepada anda, sebagai seorang pelanggan atau pelawat / seorang bakal pelanggan atau bakal pelawat, satu fahaman yang baik akan bagaimana kami mengurus data peribadi yang dikumpulkan oleh kami, memproses dan menyimpannya dalam Syarikat. Dokumen ini adalah juga diniatkan untuk memberikan kepada anda, selaku subjek data, pengetahuan akan bagaimana anda boleh mengawal pendedahan akan data sedemikian oleh kami.

Untuk tujuan notifikasi, maksud perkataan ‘Kemudahan dan perkhidmatan Hotel’ adalah termasuk seperti berikut: Bilik Tetamu, bilik seminar, tempat makanan dan minuman, Gym, kolam renang, ‘Business Centre’, bilik air, kedai runcit dan mana-mana kemudahan dan perkhidmatan yang akan disediakan pada masa-masa akan datang.

Kami sedang memproses data peribadi anda
Secara amnya, Syarikat perlu mengumpulkan dan memproses data peribadi anda untuk tujuan melaksanakan satu kontrak di mana anda adalah/mungkin menjadi suatu pihak bagi tujuan untuk melaksanakan seperti yang berikut:
         (i)     menguruskan peranan anda sebagai seorang pelanggan atau pelawat hotel; atau
         (ii)    menguruskan peranan anda sebagai bakal pelanggan atau pelawat hotel.

Secara amnya, data peribadi anda yang dikumpulkan dan diproses oleh kami, adalah termasuk, akan tetapi tidak terhad kepada:

  1. maklumat yang dikumpul apabila anda mendaftar atau mengemaskini apa-apa maklumat dengan kami,yang mungkin termasuk data peribadi seperti Nama, Kewarganegaraan, Alamat (kediaman dan pejabat),No. Pasport, No. Kad Pengenalan (Lama & Baru), Tarikh Lahir, Bangsa, Jantina, Nombor telefon untukdihubungi (Rumah, Pejabat, Bimbit, Faks), Alamat E-mel, Pekerjaan, Nama Syarikat, No. Kereta, salinandan maklumat kad kredit, rekod CCTV yang mengandungi imej anda yang direkod di premis kami;
  2. maklumat yang dikemukakan kepada kami dalam apa jua dokumen; dan
  3. apa-apa mesej atau komen yang anda serahkan kepada kami, yang mungkin termasuk data peribadiseperti nama, alamat e-mel dan nombor telefon.

Bagaimana kami akan menggunakan data anda?
Secara amnya, Syarikat akan menggunakan data peribadi anda untuk melaksanakan obligasinya sebagai pembekal servis perhotelan anda di Hotel ini. Secara khususnya, tujuan bagi yang mana data peribadi anda boleh digunakan dan diproses seterusnya adalah termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut:-

  1. untuk pengesahan dan memproses data peribadi atau memberi jawapan kepada permintaan sepertitempahan hotel, pemprosesan bil dan pembayaran, tempahan restaurant dan lain-lain permintaanbarangan atau perkhidmatan dan aktiviti-aktiviti
  2. Untuk memudahkan keperluan khas yang berkaitan dengan kecacatan atau keperluan perubatan yang dimana akan memberi kesan terhadap pilihan yang ditetapkan dan larangan pemakanan dimana akan mendedahkan kepercayaan agama seseorang tetamu
  3. melaksanakan khidmat sokongan dan perkhidmatan pelanggan seperti tawaran promosi, cadangan kadar harga hotel, surat berita, kad kredit pemprosesan pembayaran dan / atau tinjauan tetamu pelanggan
  4. memenuhi syarat yang harus ditepati dengan pelanggan hotel, sesiapa sahaja yang terlibat dalam proses mengatur perjalanan pelanggan hotel (contohnya ejen pelancongan, penganjur perjalanan kumpulan dan majikan anda) dan penjual (contohnya syarikat kad kredit, pengendali syarikat penerbangan dan program kesetiaan yang lain);
  5. berkomunikasi dengan pelanggan hotel melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), panggilan telefon, emel, faks,surat dan/ atau saluran-saluran komunikasi yang lain.
  6. untuk memaklumkan kepada pelanggan hotel mengenai perubahan terhadap produk, barangan, fasiliti, perkhidmatan dan/ atau program kesetiaan pelanggan dimana akan memberi kesan kepada pelanggan hotel melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), panggilan telefon, emel, faks, surat dan/ atau saluransaluran komunikasi yang lain
  7. penglibatan pelanggan hotel dalam pertandingan-pertandingan dan cabutan bertuah yang dianjurkan oleh pihak hotel atau bagi pihak hotel.
  8. Pendedahan awam dan penggunaan data peribadi pelnaggan hotel, gambar, fotografi, rakaman susar dan video yang bertujuan untuk publisiti tanpa pembayaran atau pampas an sekiranya pelanggan hotel menjadi pemenang pertandingan yang dianjurkan.
  9. untuk mengekalkan rekod dan akaun
  10. untuk menggunakan system CCTV bertujuan mencengah jenayah
  11. untuk menguatkuasakan kontrak dan menguatkuasakan undang- undang
  12. untuk memenuhi keperluan undang-undang dan peraturan

(kemudian daripada ini secara kolektif dirujuk sebagai "Tujuan")


Selain dari apa yang tersebut di atas, kami tidak akan menggunakan data peribadi anda untuk apa jua tujuan lain yang tidak berkaitan dengan peranan anda sebagai Pembeli/ bakal Pembeli Hartanah tersebut.

Dalam keadaan anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima laporan kemaskini tentang pemasaran dan promosi daripada Syarikat, anda boleh pilih keluar daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam bagas emel atau SMS yang dihantar oleh Syarikat atau anda boleh menghubungi Syarikat melalui butir-butir yang dibekalkan di bawah.

Jawatan           : Pengurus Perhubungan Awam
Tel No.            : 07-221 6666
Fax No.           : 07-221 0514
Alamat E-mail  : info@grandbluewavejb.com.my

Bagaimanakah data anda dikumpulkan?
Kebanyakannya, jika bukan kesemuanya, data peribadi anda telah diperoleh dari anda, sama ada dari sumbersumber berikut atau dari apa-apa maklumat lain yang dibekalkan oleh anda:

  • Borang Pendaftaran;
  • Borang Penjualan;

Dalam keadaan-keadaan tertentu, data peribadi anda mungkin diperoleh daripada sumber-sumber luaran yang termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  • Semakan Rujukan / Sumber Penentusahan (persendirian atau swasta);
  • Pembekal-pembekal khidmat pihak ketiga dan mana-mana bakal pihak ketiga lain yang berhubung atau bersampingan dengan yang tersebut di atas.

Hak Anda
Anda boleh meminta akses kepada dan meminta pembetulan dibuat pada data peribadi anda. Demi untuk melaksanakan hak-hak anda, anda akan dihendaki mengemukakan borang yang berikut:

Borang Permintaan Untuk Mengakses / Mengemaskini Data Peribadi

Anda boleh mendapatkan borang ini daripada:
Jawatan           : Pengurus Perhubungan Awam
Tel No.            : 07-221 6666
Fax No.           : 07-221 0514
Alamat E-mail  : info@grandbluewavejb.com.my

Apa-apa permintaan untuk melaksanakan hak-hak anda akan ditadbir mengikut Akta berkenaan. Sila dimaklumkan bahawa selaras dengan Akta berkenaan, permintaan anda boleh ditolak dalam keadaan-keadaan tertentu tertakluk kepada Akta, misalnya dalam keadaan membenarkan anda akses ke atas maklumat peribadi tersebut akan membawa risiko mendedahkan maklumat peribadi mana-mana orang lain. Kami berhak untuk mengenakan fee pentadbiran ke atas permintaan anda untuk akses kepada maklumat peribadi anda sepertiman yang dibenarkan di bawah Akta.

Kepada siapa yang kami boleh mendedahkan maklumat anda
Data peribadi anda akan dirahsiakan akan tetapi boleh diberikan atau didedahkan kepada pihak-pihak ketiga bagi tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di atas. Walaupun kami tidak akan dedahkan maklumat anda kepada mana-mana pihak ketiga melainkan ia berada dalam lingkungan pendedahan yang dibenarkan di bawah undangundang/ garis-garis panduan yang sedia ada dan/atau anda telah memberikan persetujuan bagi pendedahan sedemikian, kami boleh mendedahkan maklumat anda kepada pihak-pihak seperti yang disenaraikan di bawah ini
(yang tidak terhad kepada) :

  1. Syarikat-syarikat berkaitan, gabungan, perunding, Akauntan, Juruaudit, peguam, Penasihat, kontraktor, vendor atau pembekal perkhidmatan untuk menyediakan sokongan pelanggan dan perkhidmatan kepada anda tentang tawaran promosi kadar hotel, risalah, pemprosesan kad kredit bayaran, penyertaan anda dalam cabutan bertuah dan peraduan dan/atau kaji selidik tetamu.
  2. Yang mana dikehendaki oleh undang-undang, proses undang-undang, pertanyaan daripada pihak berkuasa yang berkenaan dan/atau perkara-perkara berkaitan dengan kehidupan, kematian, Keselamatan, kesihatan atau harta seseorang individu atau Syarikat.
  3. Orang ramai dengan menerbitkan data peribadi tetamu hotel, imej, gambar-gambar, suara dan video yang dirakam untuk tujuan publisiti tanpa bayaran atau pampasan jika tetamu hotel menjadi pemenang dalam mana-mana pertandingan.

Kami akan memastikan agar langkah-langkah munasabah diambil oleh kategori pihak-pihak yang tersebut di atas untuk melindungi atau mengekalkan kerahsiaan maklumat anda yang kami mungkin dedahkan kepada mereka.

Mengehadkan pemprosesan data peribadi
Walaupun, seperti yang dinyatakan di atas, kami memproses data peribadi anda hanya bagi tujuan yang berkaitan dengan pengurusan peranan anda sebagai pelanggan atau pelawat / bakal pelanggan atau bakal pelawat kami, jika, data peribadi anda diproses bagi apa jua tujuan lain (dengan persetujuan anda), anda berhak untuk meminta kami untuk menghentikan pemprosesan sedemikian. Anda boleh melaksanakan hak ini dengan menghubungi Pegawai yang disebutkan di atas. Hak ini dilanjutkan untuk menghentikan pemprosesan data peribadi anda yang berhubung kait dengan data peribadi lain-lain orang.

Peruntukan Berhubung Maklumat
Sebagai seorang pelanggan atau pelawat / bakal pelanggan atau bakal pelawat hotel, anda berhak untuk memutuskan apakah maklumat yang anda ingin berikan. Walau bagaimanapun, sila dimaklumkan bahawa kesemua maklumat yang kami minta, seperti yang dinyatakan di atas, adalah maklumat mandatori bagi kami. Sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan dan/atau gagal untuk memberikan kepada kami data peribadi sedemikian, kami tidak akan dapat melaksanakan seperti yang berikut:

       (i)    menguruskan peranan anda sebagai Pelanggan atau pelawat hotel; atau
       (ii)   menguruskan peranan anda sebagai bakal Pelanggan atau bakal pelawat hotel.

Begitu juga, jika anda memutuskan untuk tidak memberikan maklumat mandatori kepada kami, sila dimaklumkan bahawa ia mungkin bermakna yang permohonan atau permintaan anda kepada pihak Syarikat mungkin tidak akan diterima/ diambil tindakan dan/atau pihak Syarikat tidak akan dapat memberikan rangkaian penuh kemudahan / perkhidmatan.

Syarikat berhak untuk menyemak semula dan/atau meminda Notis ini dari masa ke semasa dan akan memaklumkan mengenai perubahan sedemikian bersama dengan Dasar yang telah dikemas kini di laman sesawang Syarikat, dan/atau lain-lain bentuk komunikasi yang sewajarnya sebagaimana yang akan ditentukan oleh Syarikat.

Tiada apa pun dalam Notis ini yang akan mengehadkan hak-hak Syarikat dan para Pelanggan atau pelawat / bakal para Pelanggan atau bakal pelawat di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.